Filmschool – Zeventiende dag

Oorspronkelijk gepubliceerd door Jasper Langedijk op 22 juni 2016.

Anoniem met motion tracking.

Op deze voorlaatste dag van de Camera en Montage opleiding hebben we ons nog meer bezig gehouden met effecten, titels en animatie. Het was heel leuk en ik kon vooral mijn baldadigheid functioneel inzetten: een meneer in een filmpje kreeg van mij een in beeld stuiterende rode bal tegen z’n hoofd. En later kreeg hij een anonimisering door eerst geblurd te worden en later door een hartje over zijn gezicht te krijgen wat vrolijk voor zijn gezicht bleef ook al bewoog hij zich naar voren en achteren (zie afbeelding).

Wat kan ik (direct) met wat ik vandaag geleerd heb?
Ik moet zeggen dat het titelprogramma wat binnen Avid draait er veel prettiger uitziet dat die ik in Edius heb zitten. Ook zitten er een hoop After Effects-achtige functionaliteiten in Avid, die maken dat veel van de eenvoudigere titel-animaties (semi-transparante titelbalkjes die smooth onder in beeld in- en even later weer uitschuiven) een stuk eenvoudiger is binnen één applicatie. Ik exporteerde die delen altijd zonder geluid als losse videobestanden, om die dan in After Effects te verwerken en daar weer uitte exporteren, om uiteindelijk die resultaten dan weer in een videolaag óver de vorige audio-videolaag heen te gooien. Klinkt ingewikkelder dan het is overigens, maar alleen al het renderen (videobestandje ‘maken’ van alles wat er in het programma staat ingesteld) en het openen van een tweede programma is een hoop gedoe. Zeker als je weet dat dat soort programma’s liever niet tegelijkertijd aan staan omdat ze beide vrijwel de hele processor en een groot deel van het werkgeheugen claimen. Winst dus, per direct!

Wat vond ik het moeilijkst?
Ik vond vandaag niet echt iets bijzonder moeilijk. Ik heb zitten proberen een bepaalde uitdaging in een opdracht uit te voeren (we gingen proberen het hartje van die meneer te laten kloppen op zijn borst, en ik poogde daar een klein loopje van te maken wat dan net zo vaak achter elkaar gezet kon worden tot het de hele clip vulde. Dat lukte niet helemaal. Maar als ik me daar op had kunnen toeleggen denk ik dat ik er wel uit gekomen was. Dus tja, was dat nu het moeilijkste? Misschien…

Leukste, interessantse of meest nuttige?
Nogmaals de animatiedingetjes met de keyframedingetjes. Ik besef dat ik nu veel te nerdig ben en de lezer niet echt meer bij de hand heb genomen door dit stukje avontuur. Laat me het beter formuleren: ik heb de afgelopen twee jaar met een specifiek videobewerkingsprogramma leren werken wat ik naast mijn gewone montagesoftware gebruik. Dat zal ik zeker nog blijven gebruiken, maar het blijkt dat het programma waar ik nu les in krijgt een groot deel van de door mij ‘elders gehaalde functionaliteit’ al van zichzelf bevat. Dat is dubbel leuk, want én ik kan een aantal dingen meteen binnen de montage regelen én ik hoef niet heel omslachtig halverwege een montage allerlei bestanden gedeeltelijk de produceren om ze even in dat tweede programma te bewerken. Beide maakt mij zeer vrolijk.

Morgen leuk verder met nog wat audionabewerking, primaire kleurcorrectie en chromakeying (jeweetwel: greenscreenen; wat je ziet als de weerman z’n praatje houdt en achter hem wordt die weerkaart geprojecteerd). 

Laatste leuke weetje: ik heb inmiddels Avid gekocht, in abonnementsvorm. Mijn licentie is nog ‘pending’, maar ze hebben de eerste knaken al afgeschreven. Dat toetsenbord ga ik bestellen als de licentie daadwerkelijk verstrekt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top