Filmschool – Zesde dag

Oorspronkelijk geplaatst door Jasper Langedijk op 14 mei 2016.

De kijkrichting van het huis.

Op deze zesde lesdag hadden we de beschikking over al het materiaal, de docent en de assistent annex medewerkster van Camuse (het verhuurbedrijf wat de eigenaar is van de apparatuur waar we les mee krijgen). Maar verder was het eigen invulling geven vandaag. Voor ons alle vier kwam dat voor een groot deel neer op alle aantekeningen doornemen en herformuleren in een laptopje. Bijna iedereen deed in de middag een zelf bedachte oefening met de camera en het statief, buiten in Bergen op Zoom.

Ik koos als voor die praktijkmiddag één van de vele leuke huizen die te koop staan in Bergen op Zoom. Het ging op zich wel goed, maar ik heb ook wel wat staan klungelen. Een ander type statief (veel zwaarder dan de vorige) liet zich moeilijker in hoogte stellen. Het weer werkte niet mee, met wind, kou en op een gegeven moment een verstorende regenbui. Maar dat mocht de pret niet drukken. Ik vond het heel leuk om te doen. 

Toen ik weer terug was op het Camera College kreeg ik van Maurice -onze docent- uitgebreid feedback en tips. Ik had een fout gemaakt met de ‘kijkrichting’ van het onderwerp (ook een woonhuis heeft een kijkrichting). Dat heeft te maken met doek waarin je het onderwerp filmt. Zie bijvoorbeeld de foto hiernaast van het bewust woonhuis; dat staat goed. Als er iemand met zijn rug tegen de voordeur had gestaan, dan had hij nu als het ware door het midden van het kader naar de overkant van de straat gekeken. De denkbeeldige lijn die je zou kunnen tekenen daarbij, zou door het kader lopen. Wanneer ik bij het nemen van deze foto tot net voorbij het huis was doorgelopen, dan zou het huis de andere kant op hebben gekeken. Diezelfde persoon bij de deur zou met zijn gezicht direct naar buiten de foto kijken. De denkbeeldige lijn zou van de deur naar links lopen en maar 10 procent van het plaatje doorkruisen. Dat voelt onnatuurlijk, als je dat verkeerd doet. Ik deed daarnaast nog iets fout door het huis óók van de andere kant te filmen (zoals in de foto). Het probleem daarmee is dat de beelden niet te combineren zijn met die minder geslaagde kijkhoek die ik daarvoor had gebruikt. Want als je dat combineert, dan lijkt het alsof de ene opname aan deze kant van de straat is genomen, en de andere opname aan de overkant. Alsof het twee verschillende huizen zijn. Gelukkig had ik wel meer en ook wat betere opnamen van die andere kant.

Wat kun je er direct mee?
Vandaag was heel nuttig. Omdat er geen nieuwe informatie bijkwam (afgezien van verduidelijking door vragen die we tijdens de doe-het-zelf dag tegenkwamen en stelden), was het mogelijk alles goed langs te lopen. Met de apparatuur erbij, met de net zelf gemaakte checklists erbij en ga zo maar door. Wat ik daar direct mee kan is wat ik ook net gedaan heb: ik heb mijn eigen Panasonic AC130 intern helemaal doorlopen en alle menu instellingen goed gezet. De viewfinder op zwartwit, deze ingesteld zoals ik dat bij camera preppen geleerd heb (brightness, contrast aan de hand van de colorbars, enz), de shutter weer goed gezet (die had ik ooit verkeerd gezet en omdat ik niet wist dat shutter off betekent shutter op standaard waarde -wat de helft van de framerate is, dus 1/50ste in dit geval). Hij stond op 1/60ste. Dat was de waarde die het dichtst tegen de juiste aanzat. Nu staat hij weer echt goed. En zo zijn er nog een heleboel dingen die ik heb aangepast en voortaan zo gebruik op de camera. 

Regenbuitje.

Moeilijkste, tevens leerpunten?
Het was eigenlijk vooral herhalen en juist verduidelijken. Maar er was zeker iets (twee dingen zelfs): belichten met stukjes overbelichte blauwe lucht. In meerdere opnamen had ik dan geprobeerd de belichting zodanig aan te passen in de camera (via het diafragma), dat de lucht niet zo ontzettend overbelicht was. Met als gevolg dat de delen van het scherm waar het me wel om ging stevig onderbelicht waren. Dat vond ik toen ik er mee bezig was niet zo moeilijk, omdat ik niet gehinderd werd door de kennis dat dat niet goed was. Weer wat geleerd.

Daarnaast valt het me op dat ik bij de opdrachten en praktijkoefeningen veel minder varieer in mijn keuzes van hoe iets te filmen dan wat ik van mezelf gewend ben, en dat ik ook minder geslaagde composities maak dan wat ik gewoon onder mijn neus krijg (van mezelf) wanneer ik filmpjes voor mijn huidige werkgever maak. Ik probeerde dat te benoemen in een gesprekje met de docent, maar dat leverde ook alleen maar op dat ik overkwam als zo iemand die zegt dat hij het thuis wel of beter kan. (M.a.w. als iemand die dénkt dat hij het thuis beter kan…) 

Maar omdat ikzelf wel precies weet wat ik bedoel, heb ik goede hoop dat iets meer ontspannen in de opdrachten gaan zitten mij komende week mij meer tevreden over mijn presteren laat zijn. En daarmee hopelijk ook de docent.

Regenjasje.

We zijn wat lessen betreft op de helft. Als ik huiswerkopdrachten en toetsen gedaan heb over de onderwerpen van de afgelopen week zijn we helemaal op de helft. 

Vanavond en morgen is het weekend (kan ik aan een werkfilmpje wat al af had moeten zijn werken). Maandag ga ik weer verder. Verslaglegging gaat donderdag na de zesde lesdag weer verder.

Als uitsmijter nog dit: beurs sleutelbeen/schouder rechts. Daar draag ik het statief bij de grotere verplaatsingen. Het pro statief is misschien zo duur omdat het van goud is? 

Tot volgende week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top