Filmschool – Vierde dag

Oorspronkelijk gepubliceerd door Jasper Langedijk op 12 mei 2016.

In de dagen tussen de laatste les van vorige week donderdag en die van vandaag, heb ik mijn gewone baan liefde en aandacht moeten geven, maar ook wat studie en opdrachten moeten doen. Omdat ik niet zeker wist wat in de elektronische leeromgeving daadwerkelijk vandaag gedaan moest zijn, heb ik gisteren alles gedaan. Praktijkopdracht en tussentijdse toetst (klein tentamen, telt mee voor het eindcijfer. Ons was voorspeld dat we dat eerste tentamentje niet zo goed zouden scoren, dus mijn 5,9 bleek netjes te zijn. Bij het nakijken samen met de docent ontdekte ik dat ik de meerderheid van de foute antwoorden goed had kunnen hebben als ik minder gejaagd was geweest tijdens de toets (ik had tien minuten, maar hield 3 minuten over). Een deel van de fouten waren veroorzaakt door niet zo goed lezen en snel tot een antwoord komen, terwijl iets meer nadenken de kleine nuance makkelijk boven had kunnen laten drijven. Een bemoedigende vaststelling.

Een ander opdracht was het maken van foto’s die shots moesten vertegenwoordigen: vijf perspectieven, composities, waarbij ook rekening met kleur gehouden was. Ik heb veel foto’s gemaakt daarvoor. Via een shortlist van 10 naar 7 naar uiteindelijk deze vijf:

Shot 1. Totaal van slijter in zijn winkel.

Shot 1: Totaal van slijter in zijn winkel. Het was een oefenshot vooraf (vandaar de tas en de kartonnen doos op het tafelblad. Ik dacht bij het zien van de foto: een nadeel aan zo’n winkel met heel veel mooie details is dat het object waar het om gaat ondersneeuwt. Thuis gekomen bleek dat op groter scherm eigenlijk helemaal niet zo het geval. Daarom wel de foto in de selectie.

Shot 2. Medium van slijter in zijn winkel.
Shot 3. Close van één van de flesjes whiskey.
Shot 4. Totaal lege Used Products winkel.

Shot 4: Verlaten tweedehands winkel. Bedoeld als totaal in een reeksje wat verder en dichterbij kijkt naar deze lege winkel.

Shot5. Totaal van een detail, kun je ook een close noemen in zekere zin.

Shot 5: Shot wat iets meer op symmetrie leunt qua compositie. En diagonaal een scheiding tussen somber (schaduw) en zonnig (mevrouw met zonnebril, doorgeslagen highlights door de schijnende zon en het hoekje afgebladderde oranje verf in het bordje, wat in lijn is met de diagonaal. 

Ik hoop spoedig op een cijfer. en ik hoop dat ik het naar wens/opdracht goed heb gedaan.

Waar ging het over?
Vandaag hebben we het prepareren van de camera, het preppen uitgebreider behandeld. Ook het instellen van het statief kwam aan de orde. Ik wist al dat een professioneel statief prijzig was, maar dat je moet denken aan 7000 euro voor zo’n apparaat als je het zelf zou willen aanschaffen, was toch een beetje een shocker (2000 voor de poten, paar honderd voor de Quick Release Plate en de rest voor de statiefkop). Na de lunch gingen we met camera’s en statieven Bergen op Zoom in, om een item te filmen (alleen de beelden, geen interviews of audio) over de straat die in 1994 uitgeroepen was tot mooiste straat van Nederland: de Lievevrouwenstraat in Bergen op Zoom… We hebben veel geleerd. (En dat betekent ook: we hebben veel verkeerd gedaan.)

Met de camera de straat op in Bergen op Zoom.

Wat kun je er direct mee?
Vandaag heel veel praktijk ervaring. Dus wat ik er direct mee kan is ook aan de uitvoering gerelateerd: één van de grote lessen was beter nadenken voordat ik iets daadwerkelijk film (ik was los gegaan op een straatje, maar vergat onmiddellijk elk shot wat opbouw/inleiding te bieden door ook een paar andere perspectieven/kaders te leveren; ik heb voornamelijk random details gefilmd). Wat meer vooraf bedenken wat deze straat zo bijzonder maakt en dáár voor de kijker begrijpelijk ‘bewijs’ voor filmen. Dat heeft me wel per direct meer alert gemaakt op wát ik film en waarom (er is altijd een wat, een hoe en een waarom -en als dat er niet is, is er iets mis…).

Moeilijkste?
Het moeilijkste was beslist het helder nadenken en een plan trekken bij de shoot. Ik ga voor mijn huidige baan vaak genoeg met een klein plannetje naar een locatie en/of wat mensen toe om een item bij elkaar te filmen. En dan houdt ik gedachteloos rekening met diversiteit in shots en dergelijke. En welke shot dat geschikt zijn weet ik intuïtief en het filmen gaat deels (als) vanzelf. Maar onder druk ging het vandaag een stuk slechter. Ik filmde random leuk dingen, maar vergat de totaal plaatjes en dergelijke (waarmee een editor een klein verhaaltje zou kunnen vertellen. Niet zo moeilijk om uit te leggen, maar vandaag voor mij wel moeilijk om goed invulling aan te geven.

Leukste, meest interessante of nuttige? Of wat was de eyeopener?
Het telkens als je je statief ergens anders neerzet ‘stellen’ van dat statief blijkt een geweldige uitwerking op je gefilmde beelden te hebben. 

Ik neem binnenkort mijn eigen camera mee naar deze opleiding om te zorgen dat ik de vertaalslag van ‘camerakunde’ optimaal op de eigen prosumer camera kan botvieren. De docent was daar wel voor te vinden, en ik zie een enorm profijt. De wens van de docent dat ik dan wel van te voren een vertaalslag van de lesstof naar deze camera gemaakt heb, boezemt mij geen angst in; sterker nog: ik heb dat in mijn hoofd al gedaan en zal dat voorbereiden als ik de camera meeneem. Want daar zit á la minute profijt voor mij.

Morgen gaan we méér doen met camera en statief in de praktijk. Ik kan niet wachten. Ik zoek ook een beetje een rematch voor wat betreft mijn eigen zelfbeeld-schadende onderpresteren.

En morgen ben ik in de gelegenheid bij vrienden in Breda te logeren: dat scheelt nogal een reistijd (en benzine!). Ik heb al een smakelijk flesje Covilla II Rioja Reserva uit 2010 gekocht daarvoor. Bij de gewaardeerde slijter uit de bovenstaande fotoreeks. 

Pfff, apparatuur is zó duur, dat het niet meer een optie is zelf veel ‘gear’ aan te schaffen. De professionele cameraman bezit vaak zelf geen eigen camera.

Vandaag was alweer een leuke, leerzame dag! Nu naar bed: morgen vroeg weer op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top