Filmschool – Veertiende dag

Oorspronkelijk gepubliceerd door Jasper Langedijk op 16 juni 2016.

Leren monteren aan de hand van Avid Media Composer.

Op deze veertiende dag mocht ik meteen achter de montagecomputer plaatsnemen. We gingen ‘spotten’: het bekijken van al het materiaal wat je in een montage tot je beschikking hebt. Dat is voor mij een bekende activiteit, want uiteraard doe ik dat ook altijd met mijn opnamen als ik met een film bezig ben. Maar ik heb nog nooit in het montageprogramma commentaar in en bij de clipjes gezet. Dat was nieuw voor me (en eigenlijk zeer voor de hand liggend; mijn montageprogramma thuis kan het ook). 
De les ging over inhoudelijke montage. Dit aan de hand van het montageprogramma Avid. Daarin veel over toetsenbord gebruik bij de montage (de muis gebruik je soort van zo min mogelijk). We monteerden onder meer een dialoog. Een leuke lesdag.

Wat kan ik (direct) met wat ik vandaag geleerd heb?
Vandaag ging ook heel erg over workflow: hoe en in welke volgorde doe je de dingen. Mijn zelf bedachte workflow werkt voor mij persoonlijk best aardig en komt een beetje in de buurt van de efficiëntie van wat ik hier leer, maar wat ik doe is op geen enkele manier overdraagbaar aan iemand anders. Dus er is winst te behalen met werken volgens een standaard, zodat ik (of mijn opdrachtgever) in staat is iemand anders een klus die ik doe te laten afmaken, overnemen of aanpassen (mocht ik vroegtijdig ontslag nemen/krijgen, of naar een warm land verhuizen nadat ik de loterij gewonnen heb…).

Wat vond ik het moeilijkst?
Wennen aan alles via het keyboard doen, en de daarbij behorende toetsen die me nog niet bekend waren.  Ik zat zeer ingespannen te werken vandaag, vooral door gebrek aan handigheid met met de middelen. Dat vond zijn weerslag in hoe goed de andere dingen gingen. Maar dat betekent gelukkig niet dat het waardeloos ging; moeizaam, maar niet slecht!

Leukste, interessantse of meest nuttige?
Dat wat ik al schreef: werken zodat het overdraagbaar is, vond ik het nuttigste en interessantste. Niet het leukste trouwens. Want het leukste vond ik gewoon het monteren zelf en het toch meteen al enigszins te pakken krijgen van de keyboardfuncties. Ik zat er helemaal in en het kostte me moe moeite om er los uit te komen. (Ook opnieuw geleerd dat af en toe jezelf er uit lostrekken en een kop koffie buiten de editruimte doen bijzonder nuttig is.)

Vandaag deden we montage van fictie. Morgen (straks, want ik ben wat laat besef ik), gaan we varia montage doen. Dat is zoals de term al weggeeft ‘al het andere náást fictie’. Maar nu naar bed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top