Filmschool – That’s a Wrap!

Oorspronkelijk gepubliceerd door Jasper Langedijk op 29 september 2016.

Nadat ik in juni Camera en Montage bij het Cameracollege in Bergen op Zoom had gedaan, stond als soort van toegift nog de tweedaagse training filmen met de DSLR (de digitale spiegelreflexcamera) op de planning. Gisteren en vandaag reisde ik na drie maanden afwezigheid weer af naar het mooie pand van mijn favoriete filmschool.

DSLR ingezet als videocamera.

Eigenlijk leerde ik vooral dat ik juist niet met een digitale spiegelreflexcamera wil (moet willen) filmen. En ik leerde wat ik moet weten om het toch te doen als dat nodig is. Het kan nodig zijn als ik voor iemand werk die wil dat er met zo’n camera wordt gefilmd, of wanneer ik door budget genoodzaakt ben deze oplossing te kiezen. Of wanneer ik dat voor mijn plezier doe om met wat eenvoudigere (en betaalbare) middelen wat te studeren op wat ik eigenlijk met een cinemacamera of met de inmiddels ontstane nieuwe categorie camera’s zou willen filmen.

Een DSLR is oorspronkelijk helemaal niet bedoeld voor filmen, maar omdat op een gegeven moment de functie er als aardige extra feature in opgenomen is, is het type camera ontdekt door filmmakers en hobbyisten. Vanwege de mogelijkheid leuke lenzen en de grote sensor te combineren, is het mogelijk om fraaie scherptediepte in je filmopnamen te creëren. Iets wat met de meeste consumenten en prosumer videocamera’s moeilijk te bewerkstelligen is. Een kleine scherptediepte (ook wel shallow depth-of-field genoemd) wordt geassocieerd met ‘film-achtig’. We kennen die beelden van film en de wat luxere televisie (of Video-on-Demand) series. Menig videofilmer wil graag de mogelijkheid dergelijke shots te maken. Ik ook! De manier waarop je met een DSLR die shots maakt is overigens hetzelfde bij digitale cinema camera’s. Dus in zekere zin heb ik gewoon een verdieping op de vorige camera opleiding gedaan, op een toen minder uitgebreid behandeld onderwerp.Het was ook bijzonder prettig dat ik die vorige opleiding gedaan had, omdat de training eigenlijk ook voor een deel bestond uit (in vogelvlucht) de basic van camera. We konden daardoor meer de diepte en de praktijk in. Dus ik heb vrij veel met mijn handen aan een lichtmeter (staat op mijn verlanglijstje nu) en aan de camera gezeten. En dat is altijd fijn.  

Om zo’n fototoestel een beetje fatsoenlijk te kunnen gebruiken, is e.e.a. nodig aan accessoires: zo moet er een follow-focus onder (dat zwarte wiel aan de zijkant, met die witte rand), en heb je een externe monitor nodig. En om zowel de lens te beschermen tegen ongewenste lichtinval, als om de mogelijkheid te hebben filters voor de lens te schuiven, heb je zo’n matte-box nodig (die toeter). 

Een hoop gepriegel op zo’n apparaat.
Voorop een mattebox, om filters in te kunnen zetten.

Als alles zo’n beetje er op en er aan zit, kun je aan de slag. Hier wat kiekjes van ‘aan de slag’. Geen uitgebreid verslag.

De camera op een rider voor een mooi bewegingsshot.

Omdat een DSLR moeite heeft met de donkerste en de lichtste delen van het beeld, moet je in de camera de digitale signaal processing (DSP) aanpassen. Dat maakt dat je beeld op je monitor (die aan de camera) er niet zo fraai meer uit ziet. Maar dat is nodig om te zorgen dat het gefilmde materiaal verderop in het proces tot een aantrekkelijk (en hopelijk zelfs heel fraai/effectief) geheel te maken. Dat doe je in de nabewerking. Je corrigeert dan het beeld verrassend snel naar weer een mooi geheel. Wanneer je die tussenstap met de DSP niet gedaan zou hebben, zouden de lichtere delen in beeld allemaal doorgeslagen naar detailloos wit en knetterzwart zijn gegaan. (Veel meer dan je leuk vindt…). En die witte en zwarte delen had je dan niet meer kunnen beïnvloeden naar iets fraaiers. (Terwijl wij in het plaatje hieronder daar nog heel veel ruimte/keus/mogelijkheid toe hadden.). 

Kleurcorrectie in Davinci Resolve. Lampen buiten maken dat dit een zomerse dag lijkt. Dat was de bedoeling ook.

De opleiding Camera en Montage heeft me veel geleerd. In het algemeen heeft het mijn kijk op (mijn) filmen, monteren en wat ik daar mee kan en wil doen verruimd en verscherpt. Ik heb meer, maar meer realistische ambities dan voorheen. Aan de andere meer praktische kant heeft het me ontelbaar weetjes, verbeteringen en inzichten geleverd waar ik dagelijks in daadwerkelijke producties profijt van heb. En dan nog maar te zwijgen over al die dingen die ik al wel in de opleiding vernomen en genoteerd heb, die in de loop van de tijd in de toekomst nog op hun plek gaan vallen. 

Blije Jasper Langedijk.

Naast Adobe After Effects CC Complete waren de lessen en trainingen op het Cameracollege de leukste en voor mij meest op dat moment gewenste stukken opleiding die ik heb mogen genieten. Nog even in vogelvlucht de afgelopen zomer (steekwoorden, niet de alles wat er per dag behandeld werd):

De vooravond – Er naar uitkijken
De eerste dag – Camera: de onderdelen
De tweede dag – DPS, recorder, codecs en compressie
De derde dag – Compositie
De vierde dag – Preppen
De vijfde dag – Camerabewegingen en opdrachtinterpretatie
De zesde dag – Zelfstudie, vragen en praktijkdag
De zevende dag – Geluid en microfoon
De achtste dag – Optica: licht en belichten
De negende dag – Zelfstudie, vragen en praktijkdag
De tiende dag – Examenvoorbereiding in de filmschool en buiten filmen
De elfde dag – Examenvoorbereiding in de filmschool en buiten filmen
De twaalfde dag – Examen: praktijk en theorie
De dertiende dag – Theorie, montagecomputer en kennismaking Avid
De veertiende dag – Spotten en inhoudelijke montage
De vijftiende dag – Werken met een (korte) deadline, praktijkopdracht (montage)
De zestiende dag – Audio en effecten
De zeventiende dag – Effecten, titels en animatie
De achttiende dag – Kleurcorrectie en chromakeying
De negentiende en twintigste dag – vandaag, deze tekst!

Uiteindelijk hou je dan een vrolijke Jasper over. Die niet kan wachten om het geleerde in de praktijk te brengen. Ik heb vandaag ook nog mijn diploma voor Camera en Montage mogen ontvangen. Mijn eindcijfer was een 7. En nu hup, filmen en monteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top