Filmschool – Elfde dag

Oorspronkelijk gepubliceerd door Jasper Langedijk op 27 mei 2016.

Het is nu kwart voor twaalf op de avond voor het theorie en praktijkexamen Camera aan het Cameracollege in Bergen op Zoom. Vandaag was de laatste opleidingsdag van dit onderdeel. Twee medestudenten hebben ook montage al gedaan in deze maand. Iets wat ik niet kon realiseren met ‘dayjob’ en thuis. Mijn onderdeel Montage volgt over krap anderhalve week, in Juni.

Het objectief maar ik mezelf mee had opgescheept. Niet de slimste keuze.

Vanavond heb ik een begrippenlijst gemaakt. Het ging me meer om het maken dan dat ik die nu nog als overhoormateriaal ga gebruiken. Maar het was heel nuttig. Uit mijn al digitaal uitgewerkte aantekeningen haalde ik een hoop, maar ook uit een reader die we inmiddels digitaal hebben gekregen en uit de aantekeningen die ik simpelweg niet meer uitgewerkt krijg (Het zijn te veel aantekeningen en er is te weinig tijd…) Mijn begrippenlijst heeft me daadwerkelijk nog een aantal dingen beter laten begrijpen en beter in mijn hoofd laten zinken. Ik doe er vanavond niets meer mee. Morgenochtend lees ik dat bestand (7 A4-tjes) nog eens helemaal door en daar blijft het bij.

Op deze laatste praktijkdag heb ik ervoor gekozen om mijn ondergeschoven kindje ‘de bewegingsshots’ te gaan oefenen. Niet dat ik die links had laten liggen omdat ik er bang voor was of omdat ik ze niet kan. Ik heb aanvankelijk bij toeval gewoon nauwelijks daar iets mee gedaan in de oefeningen, en na verloop van tijd ging ik ze (wel) bewust vermeiden omdat ik me er minder zeker over voel. Vandaag dus op pad met camera en statief om niets dan bewegingsshots op te nemen. Wat zijn bewegingsshots? Het zijn de wel bekende pan en tilt beweging (horizontale en verticale camerabeweging), maar ook een focusverlegging of filmend met iemand meelopen terwijl je hem in het kader poogt te houden zijn bewegingsshots. En dan heb je er nog zo wat. Allemaal heel leuk en mooi, mits uitgevoerd met reden en mits je start en je eindkader fraai is en mits je de beweging zelf met enige souplesse uitvoert. Kortom, ik had een missie.

Ik had echter een fout gemaakt bij het uitkiezen van een camera. Ik zag er twee staan en zag dat er ééntje een CCD sensor had en de andere een CMOS sensor. Omdat CMOS last kan hebben van artefact bij beweging, dacht ik er slim aan te doen die andere te pakken. (Die artefacts betreft het scheef trekken van het beeld bij een zijwaartse beweging, als gevolg van de snelheid van uitlezen van de sensor van onder naar boven, in combinatie met de fysieke beweging. Eenvoudiger gezegd: de bovenkant van het frame wordt ingescand bij het beging van de beweging, en een fractie van een seconde later wordt een lager deel van het frame pas gescand, waarbij de camera al iets verder doorbewogen is. De sensor ziet dan een iets schuin vertekend plaatje.) Mijn fout was dat ik niet gekeken had naar wat voor een lens er op de camera zat. Dat bleek een standaardlens. Met een standaard lens kun je hele mooie dingen filmen. Vooral met leuke scherpte diepte in een heel klein gebied. Maar zo’n lens heeft enorm veel beperkingen als je probeert bewegingsshots te maken. De focus luisterde bij deze lens vrij nauw, en de hoek waarmee de lens werkte was lastig voor me. Zo liep ik een uur rond met de camera om op allemaal verschillende plekken shots voor te bereiden die dan niet wilde lukken (voor geen meter), waarna de stem van de docent in mijn achterhoofd galmde ‘als een bewegingsshot niet lukt, neem het dan niet op’. Nou zo gezegd zo gedaan… Na krap twee uur intensief bezig zijn had ik in het laatste uurtje vijf opnamen gemaakt.

Het verlaten zorgcentrum was één van mijn oefen objecten voor bewegingsshots.

Ik vreesde de feedback, want ik was niet heel tevreden terug op het Cameracollege teruggekeerd. Maar eigenlijk viel het wel mee. Niet heel goed, maar wel zo dat als ik met de feedback op zak nogmaals dit zou gaan doen, dat er dan geen slechte dingen uit zouden komen. Voor nog een keer op pad had ik geen tijd en geen puf meer, maar dat terzijde.

Zo lang deed ik over mijn laatste keer statief preparatie.

Tenslotte heb ik nog mijn camera en statief preparatie geoefend met stopwatch. We krijgen er een kwartier voor, vóór het praktijkexamen. Tot mijn geruststelling lukte het zonder al te veel moeite om het in 11 minuten gedaan te hebben. En dan ging er nog wat mis ook (statief veel frictie gegeven en de bevestiging bij het levelen/waterpas maken niet strak genoeg vastgedraaid, waardoor ik de kop helemaal scheef trok). Morgen gaat dat echt wel goed komen.

En daarna een opdracht filmen. We krijgen een callsheet voor een item. Zo van ‘ga dit maar doen’. Daarvoor heb ik dan al mijn theorie gedaan. Dat is voor mij om 10:30. 

Nu ben ik verzadigd. Ik gooi er hier in mijn hotelkamertje nog een aflevering House of Cards tegenaan, slurp nog wat aan mijn meegenomen wijntje (Ripasso 2011, maar wel van de Jumbo). Verder hebben mijn hersens nu pauze. Morgen vertel ik verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top