Filmschool – Vooravond

Oorspronkelijk geplaatst door Jasper Langedijk op woensdag, 04 mei 2016. 

Morgen begin ik aan de opleiding Camera en Montage aan het Camera College in Bergen op Zoom. Anderhalve maand ga ik wekelijks drie dagen naar deze filmschool, naast mijn gewone baan. De opleiding wordt betaald door mijn werkgever en is een onderdeel van bijscholing (professionalisering) die mogelijk moet maken dat ik over een aantal maanden ontslag neem en verder ga met mijn leven als filmmaker. Er was voor mij (in mijn grotendeels zelf gecreëerde functie) geen plek meer in deze tijden van krimp en bezuiniging. Dat biedt mij de kans door te gaan op een creatieve koers die ik al ingeslagen was. Aanvankelijk in de veronderstelling dat ik daarin kon groeien en doorwerken bij mijn huidige werkgever, maar inmiddels dus gericht op een leven in een volgende fase en bij andere werkgevers of opdrachtgevers. Spannend en fantastisch. Eng maar geweldig. 

In dit journaal (of blog hoe je het noemen wilt) vertel ik telkens na een lesdag iets over de les. Dat doe ik op een manier die als het goed is te begrijpen is voor iedereen die het interesseert. Dus niet heel technisch, geen ‘jargon’ en geen uitgebreid verslag van de lesstof. (Ik spreek in dit journaal in termen van school, les en lesstof. Dat klinkt een beetje alsof ik het over de basisschool heb. Dat is natuurlijk niet het geval. Het is een keuze om mezelf te helpen niet te veel de ingewikkeldheid in te duiken. Ik ben namelijk ook dol op ingewikkeld schrijven.)
Mijn eigen voorkennis bestaat uit zes jaar op eigen gelegenheid films maken. Ik ben het vrijwel direct zowel op mijn werk als in mijn eigen omgeving gaan doen toen ik mijn eerste professionele(re) camera kocht. Heel veel over filmmaken gelezen, veel er over gevraagd (internetfora) en heel veel gedaan: learning by doing (of zoals Nike zegt: ‘Just do it’). De laatste jaren heb ik ook een paar cursussen gevolgd, maar die gingen meer over nabewerking en toepassing van video dan over het daadwerkelijk bedienen van een camera en de noodzakelijke technische kennis en inzichten die je daar voor nodig hebt. De reden dat ik deze opleiding ga doen, is dat ik wil zorgen dat alles wat ik mijzelf heb aangeleerd, wordt bijgesteld en aangevuld naar de manier waarop mijn collega filmmakers dat op school geleerd hebben. En een belangrijke reden om dat te willen, is dat ik dezelfde taal wil spreken als de professional die mij inhuurt. Of die ik inhuur. Omdat ik mijzelf bijna alles zelf heb aangeleerd, is de kans groot dat ik bij veel dingen die ik gewend ben te doen het nét niet goed doe. Of net niet zoals de opgeleide cameraman, regisseur, producer of editor het doet (of van mij verwacht). Daarnaast denk ik dat de dingen die ik inmiddels best aardig kan, veel beter zal kunnen als ik er een opleiding als deze overheen gooi. 

Journaal onderwerpen
Ik hoop na de lesdag (of praktijkdag, of examendag) telkens een paar basisvragen te beantwoorden: 

  • Waar ging het over?
  • Wat kun je er direct mee?
  • Wat vond ik er van?
  • Wat vond ik het moeilijkst?
  • Wat vond ik het leukst, meest interessant of nuttig? (Was er nog een zogenoemde ‘eye-opener’?)

Misschien dat ik nog tot ander terugkerende vragen of onderwerpen kom. Vast wel.

Morgen
Morgen moet ik vanuit Utrecht naar Bergen op Zoom. Voor het eerst (de keren dat ik in die stad was in mijn kindertijd niet meegerekend). Op zich kan en mag ik met de OV-card die ik van mijn werkgever heb er naartoe. Maar morgen is het zowel Bevrijdingsdag als Hemelvaartsdag. De Nederlandse Spoorwegen vertellen mij via routeplanners dat ik drie uur over de heenweg en drie uur over de terugweg zal doen als ik via mijn OV-card probeer op school te komen. Met de auto is het 1 uur en 15 minuten per reis. Omdat ik er de dag er na weer moet zijn en omdat het me een zelf betaalde reis scheelt, heb ik er voor gekozen met de (eigen) auto (met eigen benzine) te gaan en ook nog een hotel in Roosendaal te pakken voor de nacht. Dat kan toevallig vandaag, omdat mijn zoon met een schoolvriend en diens ouders mee is naar Buitenkunst. Dat komt goed uit. De weken hierna zal ik telkens niet die gelegenheid hebben. En daarbij: ik vind het ook veel te duur om vaker dan die ene keer een hotel (ook dat uiteraard op eigen kosten) te nemen. Of misschien de avond voor het examen… Dat zie ik mezelf ook nog wel ‘investeren’.

Voor nu zit ik klaar voor de start. Klein tasje gepakt, hotel geboekt, alle noodzakelijke gegevens in de smartphone (goedkope parkeergarage in Bergen op Zoom, adres Camera College, adres en reserveringsnummer van het hotel), opzet voor journaal gemaakt. Zo enthousiast dat ik nog lang niet in slaap val dus. Nu ben ik een nachtdier, dus dat verschijnsel is me niet onbekend.

Morgen mijn eerste inhoudelijke filmschooljournaal. Onderwerpen op school zijn: ’s ochtends ’theorie objectieven’ (dat zijn cameralenzen) en ’theorie camerakop’ (over de binnenkant van de andere helft van de camera).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top